Met verjaardagen maakte wij altijd monchoutaart met een bodem van lange vingers. Bij de laatste verjaardag wilde ik mezelf uitdagen door een gezondere versie van de klassieke monchoutaart te maken. Want de combinatie van monchou met kersen is goddelijk! De bodem is gemaakt van dadels en havermout en de vulling van monchou, slagroom en syrup of honing. Daarna de kersenlaag gemaakt door het inkoken van fruit. Uiteindelijk is het een heerlijke taart geworden in een verantwoorde versie.
Ingrediënten:
- 100 gram havermout
- 120 gram dadels
- 75 gram warm water (ongeveer kookpunt)
- halve theelepel kaneel
- 200 gram monchou (wikkels van 100)
- 250 gram slagroom
- 2 eetlepels syrup gold van Green Sweet Stevia of honing
- 1 zakje klopfix
- 500 gram diepvries kersen, 2 eetlepels syrup/honing en 2 eetlepels maizena (vlaaifruit van Hero kan ook)
Bereiding:
Zet de oven aan op 175 graden en haal de monchou alvast uit de koelkast. Voor het warm water zet ik ook de waterkoker aan. Doe de dadels in een hoge kom en giet het water erbij. Bekleed ondertussen een springvorm (22/24 cm) met bakpapier. Pureer hierna de dadels met het water tot een plakkerige massa. Voeg hier de havermout en kaneel aan toe en roer goed door elkaar. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en zet voor ongeveer 10 minuten in de oven. Laat de bodem daarna goed afkoelen. Klop de slagroom met de klopfix stijf en mix de monchou samen met de syrup of honing glad in een andere kom. Voeg vervolgens de monchou en slagroom samen en roer voorzichtig door elkaar. Proef even of het goed genoeg op smaak is en voeg zo nodig wat extra zoetmiddel toe. Verdeel het mengsel over de afgekoelde bodem en zet in de koelkast. Maak hierna de kersentopping. Doe de kersen in een steelpannetje samen met de syrup of honing en de maizena. Roer goed door elkaar dat er geen klontjes ontstaan en laat goed indikken. Als het mengsel koud is verdeel je dit over de taart of je verdeelt de fruitvlaai kersen erover. Smakelijk
Ben je geïnspireerd door dit recept? Op mijn instagram-pagina vind je nog meer recepten en ideeën!
Reactie plaatsen
Reacties